Ez rendszeres poén tárgya nálunk, amikor előkerül a svájci gyökérkenyér sütésének relevanciája (azt a szép magyar mondat mindenedet). Nem is mertem először vízzel lekenni, mert mi van, ha úgy beszélget, hogy csúnyákat mond? Nekem nagyon tetszik, hogy egyrészt ilyen vicces neve van, másrészt a formája is az, harmadrészt DNK-tésztából van (csak szorosabb, azaz formázható), negyedrészt meg egy kulináris élvezet, mely egy másik kultúrába elvezet...
Lö pain paillasse premier dü lá Swiiiiiiiiz kanton
(A cím nem normális. Tudom. Nem kell érteni. Csak süssél. Nyugi. Nem szedek semmit. Ez genetikus. Csak süssél.)
Az első gyökérkenyeret Szemiramisz ötlete alapján sütöttem meg. Cseles ez a tészta, mert ellentétben a többi DNK-val, ha ezt felezed, a kelesztési időt is felezned kell. Na, én ezt nem tudtam. ...Nyugi, ez is genetikus. A kenyér meg svájci, tehát (kakukkos) vekker van benne. (De Milka csoki nincs. Bár nem lenne rossz párosítás...)
![]() |
| Az első változat |
![]() |
| Mézzel isteni |
Hozzávalók:
- 1 kg kenyérliszt (BL-80) vagy 1/3 rétesliszt + 2/3 finomliszt
- 8 dl langyos víz
- 3,5 dkg friss élesztő (vagy 1 dkg szárított)
- 2,5 dkg só
- 1 tk cukor
- ízlés szerint vegeta (mínusz annyi só, amennyi vegetát teszünk a tésztába) vagy őrült kömény
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat elkeverem egymással. (A porélesztőt is, ha arról van szó.) A nedves hozzávalókat szintén összekeverem egymással. (A friss élesztőhöz elkülönítek 2 dl folyadékot, de csak azért, hogy emulgeáljon.)
- Fakanállal egybegyúrom a kétfajta mixtúrát, a lényeg, hogy felvegye a lisztet a nedvesség.
- Letakarom és nyugodt helyre teszem pihenni 12 órát. (Felezett mennyiségeknél az időt is felezni kell!)
- Kiborítom a tésztát erősen lisztezett felületre, és 4 részre osztom. (Feles mennyiségnél 2 részre.)
- Mindegyik gombit kézzel kinyújtom és felcsavarom bagettformára, majd megtekerem 3-4-szer, mint a törülközőt - így lesz meg a gyökérkenyér jellegzetes formája, és nem lapul szét.
- Előmelegítem a sütőt (gáz, 6-os fokozat, 225 fok), tepsit teszek be, vízzel fújok be a gőz kedvéért. Addig pihen a tészta.
- Lefújom vagy -kenem a "csavarékokat" a tepsiben, betolom, és kb. 30 percig sütöm. (Kongáspróba!)
Lá pain paillasse dőziem dö lö Swiiiiiiiiiiiiz kanton
(Valamelyik névelő és lö zsánr az igazi. Már nem tudom, melyik. A kenyér nőnemű vagy hímnemű? ...Igaz is, nem mindegy?)
Mindig izgatott emellett más gyökérkenyér-recept is, ami nem kovászos, mert az egyelőre még gólem. A Nemsós oldalon találtam rá a másik receptre, ami - meglepetésemre! - teljesen más, forradalmi kenyérkét eredményezett. Dimenzióváltás!
![]() |
| Vajasan-sósan gyors éhűző |
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt (BL55)
- 15 dkg rétesliszt (BFF55)
- 4 dl langyos víz
- 2 dkg friss élesztő
- 1 ek olaj
- 2 tk só
- 1 tk cukor
Elkészítés:
- Ugyanúgy járunk el, mint a másik kenyérnél, de mivel ez fél adag, és valamennyire több benne a folyadék, csak 5 órát kell keleszteni. Akkor jó, ha ujjunkat a tésztába mélyesztve se nem esik össze a tészta fala, se nem is "rúg vissza". Vagyis úgy marad.
Az eredmény egy óriási lyukacsos, puha, bagettméretű és levegő-könnyűségű kenyér! Igaz, másnapra már megszíjasodik... De kit érdekel? C'est divine tout! C'est le moment du Francaise!
Ezen a néven kél a Nemsósék háztáján, de én megesküdnék rá, hogy ez a recept inkább gyökérkenyér, mint kisbagett... Sőt! Inkább levegőkenyér a "Dőziem" recept, mint ez, mintha összekeverték volna a címeket és a recepteket...?! Vártam egy irtó lágy tésztát - és a másiknál egy formázhatót -, ehelyett kiváló texturizmusa miatt boldogan tapicskolhattam ezt. Nem is lett levegő, hanem olyan gyökérforma, megcsavartam, mint egy kis gilisztát. Paradicsomos bableves mellé ettük... Ha máshogy nem lehet levegőkenyér...?! :)
Már érzem, hogy ebből faja kis reggeli lesz. :)
Le Pen (haha) d'Aéro
Levegőkenyér
Ezen a néven kél a Nemsósék háztáján, de én megesküdnék rá, hogy ez a recept inkább gyökérkenyér, mint kisbagett... Sőt! Inkább levegőkenyér a "Dőziem" recept, mint ez, mintha összekeverték volna a címeket és a recepteket...?! Vártam egy irtó lágy tésztát - és a másiknál egy formázhatót -, ehelyett kiváló texturizmusa miatt boldogan tapicskolhattam ezt. Nem is lett levegő, hanem olyan gyökérforma, megcsavartam, mint egy kis gilisztát. Paradicsomos bableves mellé ettük... Ha máshogy nem lehet levegőkenyér...?! :)
![]() |
| Sodorva |
![]() |
| Annyira nem levegős, mint a fönti receptek szerint készültek |
Hozzávalók:
- 480 g liszt (finomliszt 1/3, és rétesliszt 2/3 arányban)
- 290 g víz (igen, gramm, és bár kemény a vizünk, én beletettem 2,9 dl-t, lásd fizikaóra, lehet, többet kellett volna?)
- 1,5 tk só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 ek méz
- 1 ek olaj
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatom a vízben a mézzel.
- A száraz hozzávalókat összekeverem, és az olajat is becsurgatom, mikor felfutott az élesztő, és már csak az van hátra.
- Összedolgozom a tésztát, hogy felvegye a lisztet, és annyira jó fogása van, hogy egy kicsit tovább tapicskolom-gyurmákolom, míg teljesen tiszta lesz a kezem és a tál oldala is.
- Lefedve a tálat nyugodt helyre teszem, nálam ez a mikró szokásosan, és 45 percet kelesztem.
- Sikerült egy órát keleszteni, mert elbeszélgettem az időt. Eeee!
- Kiveszem a tésztát, és erősen lisztezett felületre borítom. Elosztom 4 részre. A részeket egyenként kinyújtom egy kicsit téglalap alakra, behajtom, mint a borítékot, kinyújtom merőlegesen, és megcsavarom a szálat, mert annyira jó tapizni, meg különben is, ebből hogy lenne folyós bagett, hát ez egy életerős pacsnitészta, ne izéljenek már?!
- 15 perc nyugi letakarva a munkafelületen, addig befűt a sütő, 10 fokozatos gázon 6-os beállítással, tepsivel együtt.
- Bemelegítés után a tepsire teszem a sodrancsokat, helyet hagyva, mert hízni fognak, aztán lespriccelem vagy -kenem vízzel, teszek a tepsi elülső mélyedésébe vizet, és betolom sülni.
- 15 perc múlva leveszem egy fokozattal a forróságot, és 10 percig sütöm.
- Kivételkor hintett vízzel szóra bírom a pacsnikat, és lehet rácson kihűlni hagyni...
Már érzem, hogy ebből faja kis reggeli lesz. :)





Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése