Magtár

DNK fogszabályzós puha változata

(Évi nénitől és Tisztatésztától, karöltve)

Hozzávalók:


  • 1 kg liszt
  • 8 dl folyadék (2 dl tej + 6 dl víz)
  • 2 ek méz/cukor
  • 1 ek só
  • 2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak porélesztő (én ebből is, abból is tettem bele, kicsivel többet, hamarabb is kelt meg)


Elkészítés:


  1. A száraz hozzávalókat a kelesztőtálban, a nedves hozzávalókat egy kancsóban keverjük össze. 
  2. Gyors mozdulatokkal kutyuljuk hozzá a nedves részt a szárazhoz, amíg minden lisztet fel nem vesz.
  3. Lisztezzük be az amorf tészta tetejét bőven, takarjuk le, majd huzatmentes helyen kelesszük 1-1,5 órát. (Én a mikróba tettem, elég volt két vászonszalvéta, és egy óra múlva kimentem megnézni, nekem akkor már jó volt.)
  4. Jól meglisztezett felületen (nekem üvegasztalon két csík folpack, arra liszt, nem lesz minden annyira piszkos, mintha kétszer annyira lenne az) a tálból kijövő tésztát óvatosan 8 bucira osztani.
  5. A bucikat nem tapicskoló, hanem gyors mozdulatokkal, a tépés után, míg letesszük pihenni, meghajtogatni kicsit, csak hogy formája legyen.
  6. Amíg begyújtjuk a sütőt 240 fokra, addig pihenhetnek a bucik a takaró alatt. (Sütőbe alulra víz, fölé a tepsi.)
  7. 25 perc múlva kiveszem a kész termést, be a másik adagot (túlkel, ez van). Kopognak, megsültek, szépek lettek. 20 perc múlva a másik adag is kisül.