DNK fogszabályzós puha változata
(Évi nénitől és Tisztatésztától, karöltve)
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 8 dl folyadék (2 dl tej + 6 dl víz)
- 2 ek méz/cukor
- 1 ek só
- 2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak porélesztő (én ebből is, abból is tettem bele, kicsivel többet, hamarabb is kelt meg)
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat a kelesztőtálban, a nedves hozzávalókat egy kancsóban keverjük össze.
- Gyors mozdulatokkal kutyuljuk hozzá a nedves részt a szárazhoz, amíg minden lisztet fel nem vesz.
- Lisztezzük be az amorf tészta tetejét bőven, takarjuk le, majd huzatmentes helyen kelesszük 1-1,5 órát. (Én a mikróba tettem, elég volt két vászonszalvéta, és egy óra múlva kimentem megnézni, nekem akkor már jó volt.)
- Jól meglisztezett felületen (nekem üvegasztalon két csík folpack, arra liszt, nem lesz minden annyira piszkos, mintha kétszer annyira lenne az) a tálból kijövő tésztát óvatosan 8 bucira osztani.
- A bucikat nem tapicskoló, hanem gyors mozdulatokkal, a tépés után, míg letesszük pihenni, meghajtogatni kicsit, csak hogy formája legyen.
- Amíg begyújtjuk a sütőt 240 fokra, addig pihenhetnek a bucik a takaró alatt. (Sütőbe alulra víz, fölé a tepsi.)
- 25 perc múlva kiveszem a kész termést, be a másik adagot (túlkel, ez van). Kopognak, megsültek, szépek lettek. 20 perc múlva a másik adag is kisül.