Krumplis kenyér
(előző napok szelleme)
Az emberlánya (vagy emberanyja) azt gondolja, valamiféle gólem krumplit főzni a kenyérhez, amikor paprikásnak is megcsinálhatja, és akkor tunkol, meg különben is, az még pluszmunka - pedig nem több, ha öregtésztája is van, hiszen annak amúgy is észhez kell térnie a hűtőből kivéve a konyhapulton -, meg különben is, akkor már tiszta nagyanyámleszek, és gólem és etvasz és mumus és vucli és ajjajjajj.
Pedig nem.
Merthogy létezik az az okos megoldás, hogy amúgy is főzöl krumplit, akkor már főzzél n+2 darabot, és akkor azt a kettőt a kenyérbe teszed bele.
A kenyér világnapjára készült székely pityókás kenyér előfutárját egy szintén székely(udvarhelyi), de élesztős krumplis kenyérrel indítottam. Kíváncsi voltam, mi lesz belőle, és később már azért voltam kíváncsi, miért olyan ismerős az íze? :)
A gyerekem reggel fölsikoltott: Anya! Ez olyan puha, mint a cica szőre! Ilyen cicaszőrkenyeret kérek még! - Nem kérdés, lesz még repeta. A "cicaszőrkenyér" cirka tíz perc alatt felfalódott. De hát az a dolga. Ennél nagyobb kritika sose érje a ház kenyerét. :)
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt (BL55)
- 20 dkg rétesliszt (BFF55)
- 1 nagyobb krumpli (kb. 10 dkg)
- 1 tk só
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek cukor
- 2 dl víz
- marék lenmag (én elhagytam, nincs itthon ilyesmi, szerintem Áron bácsiék sem tartanak ekkora ínségben)
Elkészítés:
- A krumpli igazából már két napja megfőzött és összetört massza volt, a hűtőben várt a sorsára.
- Mire kivettem, már elég száraz volt, de ettől függetlenül a nedvesek közé számítják, mert lágyítja a tésztát.
- Az élesztőt cukros vízben felfuttatom, és összekeverem a sós liszttel, ha kell - és kell -, öntök még hozzá vizet.
- A tésztát nem ragadós formára keverem, amíg el nem válik a kezemtől és a táltól, majd ekkor lisztezett munkafelületen dagasztom-gyúrom még negyedóráig.
- Letakarva, nyugodt helyen hagyom duplájára kelni. (Nekem ez félóra volt, de lehet háromnegyed óra is.)
- Finoman átgyúrom, majd lisztes sütőpapírral kibélelt formába, vagy egyszerűen veknivé formázva lisztes sütőpapíros tepsibe teszem. Akár most is meg lehet jelölni késsel három helyen, átlósan, de negyed óra múlva is meg lehet metszeni, amikor - vízzel is lekenve - betoljuk a már előmelegített sütőbe.
- A sütő aljába vizet teszek, gőzölés minden szinten, a gáz-állás 200 fok (5. fokozat a 10-ből).
- Nekem háromnegyed óra volt most, de addig sütöm, amíg ropogós piros nem lesz, és nem kopog, ahogy a nagykönyvben meg van írva. (Vagy amíg be nem szorul a sütőbe, úgy megnő, mint nekem... De én győztem, sérülés nélkül kijött!)
Kefires kenyér
(eljövendő napok szelleme)
Elődjéhez hasonlóan, csak kicsit lassabban tűnt el ez a példány. (Úgy tűnik, vége a DNK-s időknek, család elkapatva, innentől kezdve a dagasztott kelt tésztáké a szabadjelzés.) Estére, mikor már kongott a bél a kenyérhiánytól - nem is csoda, amilyen gyorsan felfalták az előzőt -, kellett, hogy jöjjön még egy adag "cicaszőr", de akkor azt gondoltam, nem fogok én most krumplit főzni, lásd fent, az mégis csak madárlátta krumpli volt, legyen ebben kefir, mert az öregtészta is aznap este készült, így hagyományos kenyértésztát sütöttem, de kefirrel.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 dl kefir
- 1,5 dl víz (vagy amennyit felvesz a tészta)
- 1 tk só
- 2 dkg élesztő
- 1 tk cukor
Elkészítés:
- A kefirt a cukorral és az élesztővel futóversenyre íratom be.
- A száraz hozzávalókat összekeverem, és utána hozzáöntöm a felfutott élesztőt (kefir miatt első helyes, dobogós, szuper).
- Amikor elválik a kezemtől és a táltól, megdagasztom 15 perc alatt, hogy egy rugalmas, hólyagos tésztát kapjak.
- Lefedve, nyugodt helyen duplájára kelesztem, kefir segíthet hamarabb elérni ezt a méretet.
- Egyesek félidőben villával szurkálják a szerencsétlen gombócot, én nem bántalmaztam így, de átforgatni a kelesztés felénél érdemes.
- Átgyúrom óvatosan a masszát, veknit formázok belőle, három helyen bevágom a tetején, és félreteszem, amíg...
- ...Begyújtom a sütőt 200 fokra. A vágások szépen szétnyílnak a bemelegedés végére, vízzel lekenem a veknit, és betolom a sütőbe. Alulra is mehet gőzölésnek tepsibe víz.
- Háromnegyed óra alatt megsül, ropogós-kopogós kenyérke lesz belőle.
Azt olvastam,kúszik a kenyér ára az egekig.Ezt kiszámoltam:)))tedd föl őket,szakácsoldalakra.Nyithatnátok,online pékséget,rendelnék:)))egy szeretted
VálaszTörlésén rendelés nélkül is szívesen viszek :))) képzeld, mindjárt beírom, de találtam és kipróbáltam egy tuti, élesztőmentes kenyeret is :)))
VálaszTörlés