Hozzávalók:
- 600 g (1 l) simaliszt,
- 2 tk porélesztő,
- 2 tk só,
- 4 dl víz.
Elkészítése:
A hozzávalókat a leírás sorjában, egy nagy tálban, pár mozdulattal egyneművé keverjük, majd liszttel megszórva, folpackkal vagy fedővel letakarva tálastul a sütőbe rakjuk pihenni 12 órát (évszaktól függően ez lehet 10 vagy 15 óra is). Utána egy erősen lisztezett felületre borítva a lenti videón megnézhető gyakorlattal négyrét lapoljuk, és hajtással lefelé félretesszük, letakarva 30 percet pihenni. Addig begyújtjuk a sütőt, 250 °C fokra, beteszünk egy tűzálló tálat vízzel az aljára, hogy gőzösítsen, középre pedig a "vasedényt" fedővel (vagy ha fedő nélküli jénaink van, azt alufóliával), hogy együtt forrósodjon fel a sütőtérrel. Amikor már elég meleg, kivesszük az edényt, és óvatosan beleügyeskedjük a tésztát, hajtással felfelé - de ennek csak esztétikai oka van, amúgy mindegy -, majd 40 percig fedővel, 20 percig fedő nélkül sütjük. A késztermék egy roppanós héjú, vörösbarna, illatos, lyukacsos kenyér.
Miért szeretem?
Ennél egyszerűbb kenyér nincs a világon. Bármikor elkészíthető, ha marad a tésztájából, az morzsókának eltehető (erről később)...

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése