Magtár

Egyszerű szegénykenyér


Kenyérsütőben, langallónak, pizzának vagy piaci lángosként

Hozzávalók 75 dkg-s kenyérhez: 

  • 50 dkg liszt (lehet tiszta finomliszt, lehet 1/3 és 2/3 arányban rétes- és finomliszt, lehet kenyérliszt, lehet 1/2 kenyérliszt, 1/2 finomliszt...)
  • 3 dl folyadék (lehet tiszta víz, lehet fele víz, fele tej)
  • 1 ek olaj
  • 1,5 tk só
  • 1 tk cukor (de porélesztőnél akár el is hagyható)
  • 1 tasak Oetker porélesztő 500 g liszthez (vagy 1/2 tasak Haas/Coop/Tesco porélesztő 1 kg liszthez)
  • 1-2 csipet fűszer (ez elhagyható, ha nincs otthon semmi - én őrült (elgépeltem! így marad, hajrá Freud!) köményt szoktam fűszerelni belé, de lehet bele tenni vegetát, paprikát, petrezselymet, ami tetszik)

Szegénykenyér kenyérsütőben sütve

Elkészítés kenyérsütőgépben:


  1. Olajozzuk meg a dagasztólapátokat a gép üstjében, később nem fog beleragadni a kenyérbe, vagy legalábbis könnyebben kiszedhető.
  2. Tegyük a kézmeleg hozzávalókat az üstbe, először a folyékony, másodszor a száraz alkotórészeket, a legvégén pedig - csináljunk a lisztbe két kis mélyedést - az élesztőt, elkülönítve a sótól.
  3. Állítsuk be az alapprogramot (3 órás körüli szokott lenni).
  4. A csipogáskor hozzáadhatunk reszelt sajtot, magvakat; vagy a sütés előtt megszórhatjuk mákkal. 
  5. A sütés befejeztével lekenhetjük vízzel a kenyér tetejét, és akkor cserepes lesz, mint a "bóti". (De ez titok! :))

Ezt az alapkenyeret lehet aztán variálni tetszés szerint, próbálkozni ízekkel, színekkel, hozzávalókkal - ugye nem csak én látom, hogy a szegénykenyér az egyik leggazdagabb a világon?

Merthogy!

Kenyérlángos, langalló, töki pompos, ahány hely, annyi név

Elkészítés sütőben sütve:


  1. Az előkészületek után állítsuk a gépet a "Tészta" programra (másfél órás körül szokott lenni) - ha idegen nyelveket beszél a gépünk, ez lehet Pizza/Teig/Dough stb. is.
  2. Ezalatt kigondolhatjuk, mi legyen a "gyerekből", ha "nagy" lesz - a tésztára gondolok -, és aszerint készüljünk a feltétekkel is. (Feltétlenül.)
  3. A kelesztés idejére is maradhat a matéria az üstben, addig mi előkészülünk a sütő bemelegítésével, illetve a munkafelület és a nyújtó- vagy sodrófa lelisztezésével.
  4. Ha csipog a gép, ki lehet venni a tésztát, ehhez lisztes legyen a kezünk.
  5. A gombócot a munkalapon nyújtsuk ki centis vastagságúra, kör vagy négyzet alakúra, ahogy tetszik.
  6. Az előmelegített sütőbe toljuk be 5 percre, hogy "összekapja" magát a tészta, ezután tetszés szerint lehet rászórni finomságokat, magyarán langallónak (kenyérlángos) vagy pizzának kezelni őkelmét.

Szóval ennek csak a kreativitás szabhat határt, meg Schengen! (Mert ugye Németországban már más liszt van, ki kell tapasztalni. :D)

Persze előforduhat, hogy a családban élnek ugye 120 centi alattiak is (nem a kutyára gondolok). Vagy gatyarohasztó nyár van... Akkor csinálhatunk piaci lángost is.

Egy csipet Balaton...

Elkészítés olajban sütve:


  1. Szintén tésztaprogram, szintén hagyhatjuk kelni az élő anyagot az üstben.
  2. Készítsünk elő sütőedényt, olajjal. Olajba tegyünk egy csipet sót, és akkor nem fog csapkodni, ha túlmelegszik.
  3. Keverjünk be fél liter vizet 1 gerezd tört fokhagymával és sóval. Vagy egy pohár tejfölt 2-3 ek tejjel és 1 nagy csipet (mk) vegetával. Reszeljünk sajtot. (Ahogy tetszik.) Ezeket tegyük félre.
  4. A tésztát az üstben szaggassuk - öklömnyi bucikat csípjünk ki belőle, és széthúzkodva forgassuk a két kezünkben, ahogy a Balatonon láttuk a lángosostól. :)
  5. Addig húzzuk, hogy legalább kétszer akkora korong legyen, mint amekkora buci volt.
  6. Olajba vele - az olaj legyen tesztelt, hogy már jó, kis körömnyi gombóc tészta sercegjen benne.
  7. Fedő alatt süssük az egyik felét, akkor jól kelt marad és puha, fedő nélkül a mási felét, és akkor szép roppanós piros.
  8. Csöpögtessük le lyukas tálban vagy papírtörölközőben.
  9. Amint fogható meleg, enni kell. Egyrészt addig kibírni is nehéz, pláne egy gyereknek - másrészt meg ez azért a piaci lángoshoz hasonlóan egy-két óra múlva már száraz lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése