Kenyérsütőben, langallónak, pizzának vagy piaci lángosként
Hozzávalók 75 dkg-s kenyérhez:
- 50 dkg liszt (lehet tiszta finomliszt, lehet 1/3 és 2/3 arányban rétes- és finomliszt, lehet kenyérliszt, lehet 1/2 kenyérliszt, 1/2 finomliszt...)
- 3 dl folyadék (lehet tiszta víz, lehet fele víz, fele tej)
- 1 ek olaj
- 1,5 tk só
- 1 tk cukor (de porélesztőnél akár el is hagyható)
- 1 tasak Oetker porélesztő 500 g liszthez (vagy 1/2 tasak Haas/Coop/Tesco porélesztő 1 kg liszthez)
- 1-2 csipet fűszer (ez elhagyható, ha nincs otthon semmi - én őrült (elgépeltem! így marad, hajrá Freud!) köményt szoktam fűszerelni belé, de lehet bele tenni vegetát, paprikát, petrezselymet, ami tetszik)
| Szegénykenyér kenyérsütőben sütve |
Elkészítés kenyérsütőgépben:
- Olajozzuk meg a dagasztólapátokat a gép üstjében, később nem fog beleragadni a kenyérbe, vagy legalábbis könnyebben kiszedhető.
- Tegyük a kézmeleg hozzávalókat az üstbe, először a folyékony, másodszor a száraz alkotórészeket, a legvégén pedig - csináljunk a lisztbe két kis mélyedést - az élesztőt, elkülönítve a sótól.
- Állítsuk be az alapprogramot (3 órás körüli szokott lenni).
- A csipogáskor hozzáadhatunk reszelt sajtot, magvakat; vagy a sütés előtt megszórhatjuk mákkal.
- A sütés befejeztével lekenhetjük vízzel a kenyér tetejét, és akkor cserepes lesz, mint a "bóti". (De ez titok! :))
Ezt az alapkenyeret lehet aztán variálni tetszés szerint, próbálkozni ízekkel, színekkel, hozzávalókkal - ugye nem csak én látom, hogy a szegénykenyér az egyik leggazdagabb a világon?
Merthogy!
![]() |
| Kenyérlángos, langalló, töki pompos, ahány hely, annyi név |
Elkészítés sütőben sütve:
- Az előkészületek után állítsuk a gépet a "Tészta" programra (másfél órás körül szokott lenni) - ha idegen nyelveket beszél a gépünk, ez lehet Pizza/Teig/Dough stb. is.
- Ezalatt kigondolhatjuk, mi legyen a "gyerekből", ha "nagy" lesz - a tésztára gondolok -, és aszerint készüljünk a feltétekkel is. (Feltétlenül.)
- A kelesztés idejére is maradhat a matéria az üstben, addig mi előkészülünk a sütő bemelegítésével, illetve a munkafelület és a nyújtó- vagy sodrófa lelisztezésével.
- Ha csipog a gép, ki lehet venni a tésztát, ehhez lisztes legyen a kezünk.
- A gombócot a munkalapon nyújtsuk ki centis vastagságúra, kör vagy négyzet alakúra, ahogy tetszik.
- Az előmelegített sütőbe toljuk be 5 percre, hogy "összekapja" magát a tészta, ezután tetszés szerint lehet rászórni finomságokat, magyarán langallónak (kenyérlángos) vagy pizzának kezelni őkelmét.
Szóval ennek csak a kreativitás szabhat határt, meg Schengen! (Mert ugye Németországban már más liszt van, ki kell tapasztalni. :D)
Persze előforduhat, hogy a családban élnek ugye 120 centi alattiak is (nem a kutyára gondolok). Vagy gatyarohasztó nyár van... Akkor csinálhatunk piaci lángost is.
| Egy csipet Balaton... |
Elkészítés olajban sütve:
- Szintén tésztaprogram, szintén hagyhatjuk kelni az élő anyagot az üstben.
- Készítsünk elő sütőedényt, olajjal. Olajba tegyünk egy csipet sót, és akkor nem fog csapkodni, ha túlmelegszik.
- Keverjünk be fél liter vizet 1 gerezd tört fokhagymával és sóval. Vagy egy pohár tejfölt 2-3 ek tejjel és 1 nagy csipet (mk) vegetával. Reszeljünk sajtot. (Ahogy tetszik.) Ezeket tegyük félre.
- A tésztát az üstben szaggassuk - öklömnyi bucikat csípjünk ki belőle, és széthúzkodva forgassuk a két kezünkben, ahogy a Balatonon láttuk a lángosostól. :)
- Addig húzzuk, hogy legalább kétszer akkora korong legyen, mint amekkora buci volt.
- Olajba vele - az olaj legyen tesztelt, hogy már jó, kis körömnyi gombóc tészta sercegjen benne.
- Fedő alatt süssük az egyik felét, akkor jól kelt marad és puha, fedő nélkül a mási felét, és akkor szép roppanós piros.
- Csöpögtessük le lyukas tálban vagy papírtörölközőben.
- Amint fogható meleg, enni kell. Egyrészt addig kibírni is nehéz, pláne egy gyereknek - másrészt meg ez azért a piaci lángoshoz hasonlóan egy-két óra múlva már száraz lesz.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése