Magtár

2012. szeptember 29., szombat

Lángoscsillag

Tegnap estére bekattantunk, hogy lángost akarunk enni. De nem csak krumplis lángost, mert azt gyerekkoromban nem szerettem, mert nem volt olyan vékony, ropogós, mint a piaci. Ezért kétfélét készítünk, mindjárt két adagból, mi az nekünk. (Át kell gondolnom a dagasztási gyakorlatomat, vagy máshogy csinálni, vagy beszerezni egy dagasztógépet, de nem kóser ez az ízületi érzékenység, ami azóta van, hogy ilyesmit csinálok. Most válasszak a hivatásom és a hivatásszerűen elkövetett hobbim között? Ó, ne már.)

Sima (piaci) lángos

Összetevők

Krumplis lángos

50 dkg
liszt
50 dkg
2,5 dkg
friss élesztő
3 dkg
1 tk
1 tk
1 tk
cukor
1 tk
3 dl víz / 2,5 dl 2,8%-os tej
folyadék
2 dl 2,8%-os tej
olaj
5 ek
krumpli
20 dkg
+ 5 dl olaj a sütéshez

Mit kell csinálni?
Cukor + 1 dl tej + élesztő = felfuttatás
(porélesztőnél nem kell)
Előkészületek
Krumplifőzés
Cukor + 2 dl tej + élesztő = felfuttatás
Főtt krumpli összetörése 
Száraz + élesztő + folyadék
Keverés
Száraz + élesztő + krumpli
Könnyű tésztává
Dagasztás
Homogén tésztává
30 perc
Kelesztés
30 perc
Kilapítás + tépés
Kezelés
Kinyújtás 1 cm-re, szaggatóval lyukasztás
Pihentetés
20 perc
Sütés

Volt még egy 3 dkg-s kockamaradványom friss élőből a hűtőben, és volt egy tasak 7 g-os porélesztőm, így a frisset elhasználtam a krumplis tésztához, a porélesztőt - futtatás nélkül - pedig egészében a sima tésztához kevertem. (Azt is leírom, hogy a recept írója nem írta, a sima lángosnál pedig nem értettem, hogy a 3,5%-os tej miatt a tészta "szorult be", és kicsit több vizet adtam hozzá. Szóval a zsírszám fontos...)

Annyi lángosunk lett, hogy reggelre is maradt. Féltem is, hogy szívós lesz, de nem volt olyan vészes. A gyerekek egyébként is segítettek csipkedni-szaggatni, lucskozódni a lisztben. Aztán adtunk fel az asztalra tejfölt és reszelt sajtot, mert mindkét lángos azzal az igazi. (Fokhagymát kihagytam, mert a párommal már nem volt több kezünk. Egyébként 1 dl vízben 1 tk sót és 1 gerezd széttört fokhagymát kell elkeverni, és minél korábban készül el, akár napokra visszamenően, annál jobb. Majd legközelebb...)

Maradt még kettő darab, elbújok, bevágom paradicsommal-paprikával-sajttal-tejföllel és a második kávémmal - szombat van, emberek -, nekünk felnőtteknek még teljesen jó, sőt, most a legjobb. Egy harapás lángos, egy korty kávé... Az sem gond, ha meghajt... :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése