Ez van, amikor az ember lánya - meg az ember anyja - nyakig ül a hóban - már csak képletesen, persze, itt süt az októberi nap a hátamra, mennyei érzés... Ha nem lenne Limara, mi ilyenkor éhen halnánk, de ő feltalálta a turbó édes és sós kifliket, így az egy paraszthajszálon lengedező életünket megmentette. :)
Amikor végképp szorít a reggeli ébredés határideje, akkor elővesszük ezt a receptet, és reménykedünk benne, hogy azért reggelre is marad belőlük. Muszáj nekik, a fiam nem éhezhet az ebédig a suliban. A lányom itthon vagy az oviban úgyis ellátásban részesül... :)
Egy...
Az első sós kiflit én nyolc részletbe vágtam, mert vastag tojáskrémet kentem a rétegek közé. Az alja sajnos megégett, tanulság: a vékony gáztepsit legközelebb följebb kell tenni. (Sütő még mindig kiismerés alatt van. De nagyon jó.)
![]() |
| Turbókifli tojáskrémmel |
- 4 főtt tojás
- 1 fej lilahagyma (elhagyható, ha a családban a kicsik nem szeretik a hagymát)
- 15 dkg vaj (!)
- só vagy ételízesítő
- bors vagy paprika vagy egyéb fűszer
Kettő...
A második, már édes kifliket a párommal közösen sütöttük, én gesztenyemasszával, ő erdei gyümölcsös lekvárral töltötte őket. A kerámiatálakban tökéletesre sültek, csak kár, hogy azok kicsik, de egy 8 db-os adag belefér.
![]() |
| Gesztenyés turbókifli |
- 250 g (1 csomagos) massza,
- 2 ek lekvár (erdei gyümölcsös nagyon illik hozzá),
- 1-2 ek vizes tej (ami a tésztánál megmaradt nekem fölösben, és itt szépen kenhető masszát adott), mindezek kikeverve és rákenve a kinyújtott tésztára
![]() |
| Erdei gyümölcslekváros turbókifli |
- erdei gyümölcs-lekvár, rákenve, amíg van az üvegben :)
Három...
A harmadik, ismét sós kiflit - a változatosság gyönyörködtet, legközelebb édes-savanyú vagy keserűsós változatban kell megsütni :) - elneveztük uzsonnakiflinek, és a párom sonkával, sajttal töltötte. Sajnos a Limara-féle vajas alákenés elmaradt, pedig szóltam. Így ugyan nem lett rosszabb, de elkelt volna egy kis "szotty". (Így is egyet sikerült lenyúlnom még másnap reggel, pedig az este nyolckor készült...)
![]() |
| Uzsonnakifli turbinásan |
Vajas-sonkás-sajtos töltelék:
- (ami elmaradt, pedig jó) 10 dkg vaj sózva - kikeverés után elkenni a kinyújtott tésztán
- 16-rét vágott gépsonka - csillag alakban teríteni
- 16-rét vágott szeletelt sajt - csillag alakban teríteni
Továbbra is fenntartom, hogy sütni csak nyugodtan, higgadtan, ahogy Limara csinálja a gasztroblogjában, úgy érdemes! :)
...Mivel töltsem a következőt...? Vaníliapudingos-levendulás krémmel? Persze ezt nem árulnám el a családnak... Majd miután megettük. :D




Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése