Magtár

2012. október 12., péntek

Turbina

Ez van, amikor az ember lánya - meg az ember anyja - nyakig ül a hóban - már csak képletesen, persze, itt süt az októberi nap a hátamra, mennyei érzés... Ha nem lenne Limara, mi ilyenkor éhen halnánk, de ő feltalálta a turbó édes és sós kifliket, így az egy paraszthajszálon lengedező életünket megmentette. :)

Amikor végképp szorít a reggeli ébredés határideje, akkor elővesszük ezt a receptet, és reménykedünk benne, hogy azért reggelre is marad belőlük. Muszáj nekik, a fiam nem éhezhet az ebédig a suliban. A lányom itthon vagy az oviban úgyis ellátásban részesül... :)

Egy...

Az első sós kiflit én nyolc részletbe vágtam, mert vastag tojáskrémet kentem a rétegek közé. Az alja sajnos megégett, tanulság: a vékony gáztepsit legközelebb följebb kell tenni. (Sütő még mindig kiismerés alatt van. De nagyon jó.)

Turbókifli tojáskrémmel
Tojáskrémes töltelék:

  • 4 főtt tojás
  • 1 fej lilahagyma (elhagyható, ha a családban a kicsik nem szeretik a hagymát)
  • 15 dkg vaj (!)
  • só vagy ételízesítő
  • bors vagy paprika vagy egyéb fűszer


Kettő...

A második, már édes kifliket a párommal közösen sütöttük, én gesztenyemasszával, ő erdei gyümölcsös lekvárral töltötte őket. A kerámiatálakban tökéletesre sültek, csak kár, hogy azok kicsik, de egy 8 db-os adag belefér.

Gesztenyés turbókifli
 Gesztenyés töltelék:

  • 250 g (1 csomagos) massza, 
  • 2 ek lekvár (erdei gyümölcsös nagyon illik hozzá), 
  • 1-2 ek vizes tej (ami a tésztánál megmaradt nekem fölösben, és itt szépen kenhető masszát adott), mindezek kikeverve és rákenve a kinyújtott tésztára


Erdei gyümölcslekváros turbókifli
Lekváros töltelék:

  • erdei gyümölcs-lekvár, rákenve, amíg van az üvegben :)


Három...

A harmadik, ismét sós kiflit - a változatosság gyönyörködtet, legközelebb édes-savanyú vagy keserűsós változatban kell megsütni :) - elneveztük uzsonnakiflinek, és a párom sonkával, sajttal töltötte. Sajnos a Limara-féle vajas alákenés elmaradt, pedig szóltam. Így ugyan nem lett rosszabb, de elkelt volna egy kis "szotty". (Így is egyet sikerült lenyúlnom még másnap reggel, pedig az este nyolckor készült...)

Uzsonnakifli turbinásan

Vajas-sonkás-sajtos töltelék:

  • (ami elmaradt, pedig jó) 10 dkg vaj sózva - kikeverés után elkenni a kinyújtott tésztán
  • 16-rét vágott gépsonka - csillag alakban teríteni
  • 16-rét vágott szeletelt sajt - csillag alakban teríteni


Továbbra is fenntartom, hogy sütni csak nyugodtan, higgadtan, ahogy Limara csinálja a gasztroblogjában, úgy érdemes! :)

...Mivel töltsem a következőt...? Vaníliapudingos-levendulás krémmel? Persze ezt nem árulnám el a családnak... Majd miután megettük. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése