Cerealitis maximus
Világméretű, fertőző, de nem halálos betegség. Neten keresztül terjed, látóidegi és agyi felfogó interfész segítségével kapható el, de hallás során is megfertőződtek már egyedek.
Lappangási ideje rendkívül széles: néhány naptól több évig terjedhet (ki milyen gyorsan talál rá a kenyeresblogokra a neten), kitörési ideje legalább 12 óra (amíg az első DNK megkel).
Lefolyása alatt a tünetek erősödhetnek (ajándékkenyér vagy adventi mézeskalács sütése), csökkenhetnek (gyors bevásárlás a sarki péknél), de szenvedéssel nem járnak (kivéve, amikor nagyon nem megy semmi, vagy eleve ötven fok van a konyhában, ilyenkor jó egy szintén fertőzött családtag jelenléte, aki helyettünk megcsinálja a munkát).
Tünetei: legalább heti egyszer - enyhe lefolyásnál - erős késztetés gabonaőrleménnyel készült tészták összeállítására és sütésére. Akadályoztatás esetén elvonási tünetek jelentkeznek, és alternatív megoldások keresése jellemzi a beteget. Sütési láz, hőfok 180 és 350 fok között változhat. Kiszáradás (a tészta keményedése). Izzadás (dagasztás során). Ajak- (és kenyérhéj) cserepesedés. Viszketés (a sütőkesztyű alatt). Bőrirritáció (a forró sütőajtóhoz érés esetén). Kiütések (allergia a gépi sütőtermékekre, azok látványára is). Heves összehasonlítgatás (ha mégis utunkba kerül egy ilyen termék). Folyamatos kényszer a netes jelenlétre (Facebook, Limara Péksége, Cerevízió stb.). Egyéb mániás tünetek (recept- és praktikakeresés, bioboltok rendszeres látogatása különleges hozzávalókért, állandó kísérletezgetés, újítás).
A betegségre legtöbb esetben nincs gyógymód, de nem is kell. (Ebből ki a fene akar meggyógyulni?)
Cicitészta
Tarsoly Hetény mestercukrász-pék szerint: "Pizzatészta. Elárulok nektek egy titkot: a pizzatészta akkor jó, mikor tapintása, hőmérséklete, állaga olyan, mint egy női kebelnek - én ezt tapasztalatból tudom, mert több ezret csináltam. Lágy, de mégis rugalmas és bársonyos a felülete.Fél kiló lisztből van egy nagy tepsinyi, vastag tésztás pizza (teszek bele egy kávédarálónyi búzacsírát és -korpát, ez elhagyható), egy teáskanál só, kettő tk cukor, kb 1.5 dkg élesztő, egy dl tej, egy dl víz, két ek olaj, két ek burgonyapüré-por. Ha szükséges, kevesebb vagy több folyadékot adjunk hozzá, hogy a fent már részletezett állagú tésztát kapjunk."
Konkordancia
Nem gabonajellegű, se nem takarmánynövény, hanem papíralapú széljegyzet és index-bővítmény a fog-alomtárakban. A belőle sütött kenyér, becenevén papundekli íztelen és száraz lesz. Nem hőálló, hanem éghető, és nagy széntartalma folytán kiváló energiatulajdonságokkal rendelkezik, hideg téli estéken ezért jó hőforrás. Hiánya értelemzavarok forrása lehet, bár megléte sem biztosítja, hogy mindent érteni fogunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése