Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy huncut, hosszú hajszál, aki egy nagy hajkoronában lakott. Nagyon engedetlen, kíváncsi természet volt, és mindenáron világot akart látni. Mondták neki a többiek, ne menjél, nincs még itt a te időd; ő azonban egy óvatlan pillanatban leszakította magát, és hullani kezdett lefelé. Ahogy hullott, hullott, egyszer csak valami puhára érkezett. Nagyon tetszett neki, ha a világ ilyen szép puha, akkor semmi baj nem érheti. Békéje lett, mint a testvérei között. Ahogy nyugalmat is talált, a nagy utazástól elálmosodva menten el is aludt. Azt álmodta, hogy az ágya nőni kezdett, majd forogni, végül pedig pokoli meleg lett benne. Mikor felébredt, érezte, hogy nem tud szabadulni - az ágya benőtte őt, és ő így nem láthat világot! Hej, sírva fakadt a kicsi hajszál, hogy mibe keverte magát? Egyszer csak megfogták az ágyát, és egy vékony gyerekhangot hallott:
- Anya! Egy hajszál van a kenyérhéjban!
Az anyukája kivette a rakoncátlan hajacskát a kenyérhéjból, és kidobta a szemetesbe.
A hajszál nagyon megörült, mégis világot lát, mennyi szín és mennyi forma, és szagok tárháza! Nagyon hálás volt, amiért megszabadították a kezdetben jónak hitt börtönből, és megtanulta, hogy jobb lett volna hallgatnia a testvéreire - mindenki akkor repüljön ki, ha eljött az ideje, és nem biztos, hogy az első állomás biztonságos otthon. Itt a vége, fuss el véle!
De előtte még kapsz egy szelet kiváltképp bevált fehér kenyeret Limara receptúrája alapján. :)
"Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma..."
Hozzávalók:
- 2,7 dl folyadék (legjobb a 2 dl víz és 0,7 dl 2,8%-os tej párosítás)
- 50 dkg liszt (legjobb 1/3-2/3 arányban a rétesliszt és finomliszt duó)
- 20 dkg öregtészta (nem alapvető, de jó, ha van, mert légiesebb bélzetű lesz a kenyér, és finom ízt kap)
- 2 csapott tk só (1 csapott tk só és 1 púpos tk Vegeta finom alaphangot is megad)
- 1 tk cukor
- 2 ek olaj
- 1 dkg élesztő (ha nincs "öreg", akkor 2,5 dkg élesztő)
- 1 ek 10%-os ecet (aszkorbinsav kiváltására, elhagyható amúgy, én csak a finomliszt lazítására használom)
- 2 ek burgonyapehely (nekem ilyenem most nincs, ezzel hosszabb ideig eláll a kenyér, ami nálunk esélytelen, tehát... :))
- fűszerek (nálam a kömény őrület és egy csipet édesnemes paprika)
Elkészítés:
- Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom.
- A lisztet beszitálom a tálba, így könnyebb lesz a tészta. Aztán elkeverem a sóval, fűszerekkel, hozzáöntöm az olajat, a felfutott élesztőt és legkésőbb a folyadék többi részét. (Lisztje válogatja, felvesz-e még többet, meg ha nincs tej, akkor előfordulhat, hogy 2,7 dl helyett 3 dl vízre lesz szükség.)
- Összekeverem a hozzávalókat, és 10-15 perc alatt kidagasztom a tésztát rugalmasra, amiben már van egy kis "ellenállás".
- Letakarom, és nyugodt helyen hagyom kelni a duplájára, de 20 perc múlva megyek, és átforgatom a táljában. (Kikapcsolt mikrosütőben ez kb. 40-45 perc.)
- Enyhén lisztezett felületen átgyúrom, kinyomkodom belőle a levegőt, majd megformázom vekninek, ahogy Limaránál láttam.
- Sütőpapírra teszem, amit később a sütéshez is használok - Spar papír bevált -, és visszateszem a mikróba pihenni, míg megint duplájára kel, ez ekkor már 20 percre rövidül (vagy fele annyi ideig tart, mint az első kelesztés).
- Előveszem, és bevágom a tetejét három helyen egy éles késsel, félreteszem 10-15 percre, amíg szépen szétnyílnak a vágások.
- Ezalatt előmelegítem a sütőt (nálam 6-os fokozat, ami 220 fok körül van), beteszek egy kerámiatálat együtt melegedni, befújok a sütőtérbe, hogy gőzös legyen.
- Mikor bemelegedett, kiveszem a kerámiatálat, beledobom a sütőpapírra a veknit, lefújom vízzel, és betolom sülni.
- 20 perc után mérséklem egy "etappal" a sülést, visszaveszem 5-ösre, ami kb. 200 fok.
- Egy óra alatt kopogósra sül.
Nagyon-nagyon szeretem olvasni a meséidet, írásaidat :)
VálaszTörlésKöszönöm!
Nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszik. :) Már megéri írnom! Sok finom sütést kívánok neked!
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésBocsi, ezt csak a kettőzés miatt. :)
TörlésHázhoz szállítva kérem:)))MARIKA
VálaszTörlésOké :))) Mikor?
Törlés