Magtár

2012. október 22., hétfő

Mesék a fehér kenyér fölött

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy huncut, hosszú hajszál, aki egy nagy hajkoronában lakott. Nagyon engedetlen, kíváncsi természet volt, és mindenáron világot akart látni. Mondták neki a többiek, ne menjél, nincs még itt a te időd; ő azonban egy óvatlan pillanatban leszakította magát, és hullani kezdett lefelé. Ahogy hullott, hullott, egyszer csak valami puhára érkezett. Nagyon tetszett neki, ha a világ ilyen szép puha, akkor semmi baj nem érheti. Békéje lett, mint a testvérei között. Ahogy nyugalmat is talált, a nagy utazástól elálmosodva menten el is aludt. Azt álmodta, hogy az ágya nőni kezdett, majd forogni, végül pedig pokoli meleg lett benne. Mikor felébredt, érezte, hogy nem tud szabadulni - az ágya benőtte őt, és ő így nem láthat világot! Hej, sírva fakadt a kicsi hajszál, hogy mibe keverte magát? Egyszer csak megfogták az ágyát, és egy vékony gyerekhangot hallott:
- Anya! Egy hajszál van a kenyérhéjban!
Az anyukája kivette a rakoncátlan hajacskát a kenyérhéjból, és kidobta a szemetesbe.
A hajszál nagyon megörült, mégis világot lát, mennyi szín és mennyi forma, és szagok tárháza! Nagyon hálás volt, amiért megszabadították a kezdetben jónak hitt börtönből, és megtanulta, hogy jobb lett volna hallgatnia a testvéreire - mindenki akkor repüljön ki, ha eljött az ideje, és nem biztos, hogy az első állomás biztonságos otthon. Itt a vége, fuss el véle!

De előtte még kapsz egy szelet kiváltképp bevált fehér kenyeret Limara receptúrája alapján. :)

"Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma..."


Hozzávalók:


  • 2,7 dl folyadék (legjobb a 2 dl víz és 0,7 dl 2,8%-os tej párosítás)
  • 50 dkg liszt (legjobb 1/3-2/3 arányban a rétesliszt és finomliszt duó)
  • 20 dkg öregtészta (nem alapvető, de jó, ha van, mert légiesebb bélzetű lesz a kenyér, és finom ízt kap)
  • 2 csapott tk só (1 csapott tk só és 1 púpos tk Vegeta finom alaphangot is megad)
  • 1 tk cukor 
  • 2 ek olaj
  • 1 dkg élesztő (ha nincs "öreg", akkor 2,5 dkg élesztő)
  • 1 ek 10%-os ecet (aszkorbinsav kiváltására, elhagyható amúgy, én csak a finomliszt lazítására használom)
  • 2 ek burgonyapehely (nekem ilyenem most nincs, ezzel hosszabb ideig eláll a kenyér, ami nálunk esélytelen, tehát... :))
  • fűszerek (nálam a kömény őrület és egy csipet édesnemes paprika)


Elkészítés:


  1. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom.
  2. A lisztet beszitálom a tálba, így könnyebb lesz a tészta. Aztán elkeverem a sóval, fűszerekkel, hozzáöntöm az olajat, a felfutott élesztőt és legkésőbb a folyadék többi részét. (Lisztje válogatja, felvesz-e még többet, meg ha nincs tej, akkor előfordulhat, hogy 2,7 dl helyett 3 dl vízre lesz szükség.)
  3. Összekeverem a hozzávalókat, és 10-15 perc alatt kidagasztom a tésztát rugalmasra, amiben már van egy kis "ellenállás".
  4. Letakarom, és nyugodt helyen hagyom kelni a duplájára, de 20 perc múlva megyek, és átforgatom a táljában. (Kikapcsolt mikrosütőben ez kb. 40-45 perc.)
  5. Enyhén lisztezett felületen átgyúrom, kinyomkodom belőle a levegőt, majd megformázom vekninek, ahogy Limaránál láttam.
  6. Sütőpapírra teszem, amit később a sütéshez is használok - Spar papír bevált -, és visszateszem a mikróba pihenni, míg megint duplájára kel, ez ekkor már 20 percre rövidül (vagy fele annyi ideig tart, mint az első kelesztés).
  7. Előveszem, és bevágom a tetejét három helyen egy éles késsel, félreteszem 10-15 percre, amíg szépen szétnyílnak a vágások.
  8. Ezalatt előmelegítem a sütőt (nálam 6-os fokozat, ami 220 fok körül van), beteszek egy kerámiatálat együtt melegedni, befújok a sütőtérbe, hogy gőzös legyen.
  9. Mikor bemelegedett, kiveszem a kerámiatálat, beledobom a sütőpapírra a veknit, lefújom vízzel, és betolom sülni.
  10. 20 perc után mérséklem egy "etappal" a sülést, visszaveszem 5-ösre, ami kb. 200 fok.
  11. Egy óra alatt kopogósra sül.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon szeretem olvasni a meséidet, írásaidat :)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszik. :) Már megéri írnom! Sok finom sütést kívánok neked!

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés