Szeretem finoman variálni a fűszereket, és a beváltakat többször alkalmazni. De néha szeretem végtelenül egyszerűen csak a sót használni... Néha pedig teljesen furcsa összetevőkre találok rá...
Madárlátta kenyérfűszer
Még az ántivilágban - avagy kenyérsütögetés 1.0 - vettünk egy csomag kenyérfűszert, kipróbálásra. Aztán a fűszer annyira megtetszett, hogy kezdett elfogyni, én pedig megnéztem, mit tartalmaz, hátha magamnak is össze tudom állítani. Nem nehéz; kömény, édeskömény, koriander, kicsi ánizs... Nemsokára elfogyott a fűszerszám, és én ott álltam az isteni magyaros kenyéríz nélkül.
Amikor még kicsik voltak a gyerekek, rengeteg bizonyos márkájú szoptatós tea halmozódott föl nálunk. Az elsőnél nem használtam, mert találtam jobb megoldást a tej szaporítására - kecskerutafű -, a másodiknál pedig már nem kellett ilyen segítség. Ott lapult kihasználatlanul a Lactoherb tea a konyhaszekrényben, meg is feledkeztem róla. Aztán beugrott, hogy amit tartalmaz (édeskömény, ánizs, kömény, csipkebogyó, hibiszkusz), majdnem azonos a kenyérfűszerével, kicsit talán édesebb... Próbáljuk ki...
...Fél perc múlva már téptem is föl a tasakot, és a fél kiló liszthez fél filter teafüvet szórtam.
...Így fogyott el a Lactoherb teánk. :)))
Később a barátnőmtől kaptam egy szintén nem használt dobozzal, az is elfogyott. Mindenki úgy nézett rám, amikor ezt írtam, mondtam, milyen jó kenyérfűszernek ez a tea, mintha a Marsról jöttem volna (pedig dehogynem, onnan jöttem, és oda is költöztem vissza, lásd Facebook-profilom :D). Pedig ez bevált, nagyon finom kenyerek születtek vele.
Mostanság néztem, mennyibe kerül a tea, elhűltem, maradok a köménynél. Meg van egy kis csillagánizsom. És ha már van csillagánizsom...
Herbakenyér
...Miért ne lehetne ilyenem? Van citromfüvem és cickafarkfüvem is, ezeket mindig tartok otthon. A csipkebogyóval, a csillagánizzsal és a mézes fokhagymával együtt kiváló immunrendszer-fenntartók betegség idején. Igaz, süléssel kimegy a vízoldható vitaminok jó része, de a rostanyag, az A-, a D-, az E-vitamin bent marad, talán érdemes belesütni, vagy megszórni velük a tetejét. Majd ha aktuális lesz, ilyen kenyeret is sütök.
Levesporos kenyér
Naná, hogy "vegeta", persze ez lehet házi is. Ha van benne só, akkor viszont számolni kell vele, hogy a sótartalom 95-98 százalékos, tehát ennyivel kevesebb kell a kenyérhez a sima sóból.
Ikeás kenyér
Nem kell morzsákból összerakni, nem azért hívom így. :) Ez ilyen citromos só, aminek a 97%-s a só, a többi citromhéj (tehát itthon is előállítható), és az Ikeában vettük, a földszinti élelmiszerosztályon. Kipróbáltuk, finom volt, finom, de hát hova lehet ezt használni, félretettük. Most, hogy kenyeret sütök megint, elővettem. Sajnos nemsokára lejár a szavatossága, el kell használnom, de nem lesz nehéz, mert kenyérbe nagyon finom! Citromfüvet szórtam melléje, és a sárga kristályokat a lisztbe, mellé, csak jól el kell keverni, talán előtte jól szétmorzsolni, hogy mindenhova jusson, különben összeáll, és csak egyvalaki eszi meg az egész adagot, aki pont arra a helyre harap, ahol összegyűlt. (Ez voltam én. Akkor jöttem rá, hogy ez micsoda finom dolog, és miért nem használtam eddig? A felfedezés örömei. De legközelebb jobban eloszlatom, mert lehet, hogy a gyerekeim nem fogják így élvezni az intenzív megjelenését...) :)
Nem nagy etvasz ez, de mégis milyen jó, amikor van mivel fűszerezni a kenyeret. Ha meg nincs, akkor senki sem fogja hiányolni a físzarokat :P, csak a sót. Az mindig legyen! Nem csak az élesztőgombák glédába állításához kell...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése