Jól bevált kenyér nálunk a sláger, és a hajszálas esti mese mindennap új részekkel - azóta már mindenféle hajszál megfordult, volt, aki szájba bújt, volt, aki ölbe hullt, és még szerelmes hajszálak is egymásba gabalyodtak... Osztálytalálkozóra összegyűlt hajszálak is, igaz, az nem mese, az csak a reggeli valóság...
Újabban kefirt használok az alapműhöz, fenséges az eredmény! Kétféleképp szoktam készíteni, épp milyen kedvem van (meg mennyi a liszt, haha):
Kefires kenyér
Hozzávalók 1,5 kilóshoz:
- 1 kg liszt
- 4,5 dl víz (illetve amennyit felvesz)
- 2 dl kefir
- 5 dkg élesztő
- 1 ek ecet
- 3 ek olaj
- 3 tk só
Hozzávalók 75 dekáshoz:
- 50 dkg liszt
- 1,5 dl víz (illetve amennyit felvesz)
- 2 dl kefir
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tk ecet
- 1 ek olaj
- 1,5 tk só
- a fűszereket ne vigyük túlzásba (nem nagyon illik hozzá a vegeta, és a köménnyel is csínján, de lehet kísérletezni, lehet, hogy bazsalikom, petrezselyem jó hozzá)
Elkészítés:
- Ugyanúgy, mint a bevált fehér kenyérnél. Élesztőt már nem futtatom, elég csak belemorzsolni a száraz hozzávalók közé.
- Rugalmas tésztát dagasztunk, majd kétszeres méretre kelésig nyugodt helyre tesszük. Hasznos ennél is, ha az első kelesztés közepénél átforgatjuk.
- Ha jó, akkor veknit formázunk belőle (tiszta felületen - liszt sem kell alá, csak ha lágyabb a tészta - ököllel finoman, de határozottan kinyomkodjuk belőle a levegőt, és a lapos tésztát kétrét behajtjuk, lenyomkodva. A tetejét újra kétrét összehajtjuk, és mintha borítékot hajtanánk, a keletkezett "csücsköt" lehajtjuk, lenyomkodva a tésztát. Így haladunk lefelé, magunk felé, amíg egy kis hengert nem kapunk). A két szélét eldolgozzuk, és a kész veknit sütőpapírra tesszük, hogy megint kétszeresére nőjön.
- A tésztát bemetsszük, és a sütőpapírral együtt betesszük a jénaiba, majd félre rakjuk, hogy a vágatok szépen szétnyíljanak.
- Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (10/6 nekem). Vizet fújunk be. A sütőedényt nem kell előmelegíteni, ha jénai, és akkor a rácsot is csak a sütés előtt közvetlen tegyük be, az edénnyel együtt, akkor az nem reped el. Pont jó, hogy benne nőhet a kenyér.
- A hőfokot levesszük egy egységgel - 200 fokra -, mikor betesszük a sütnivalót, amelyet vízzel fújunk le.
- Egy óra alatt kész, szép barnára sül. A sülés befejezése előtt 5 perccel kinyithatjuk a sütő ajtaját résnyire, hogy elillanjon a gőz, ami a sütés második felében már a kenyérhéj puhítására szolgál.
- Hagyjuk rácson kihűlni. Ha marad belőle - ami nálunk csak a kilóssal szokott lenni -, sokáig puha marad.
Egészségünkre!

Ez a hajtogatás nekem nem megy! Látom a kisült kenyérben a rétegeket. Szebb, ha nem hajtogatom.Biztosan nem jól csinálom, Olgis.
VálaszTörlésBocsánat, mire gondolsz? Körbe-körbe? Először az enyém is ilyen volt, nekem sem tetszett. Gyakoroltam tovább, és egy ideje nem látszik. Olyan, mint amikor törülközőt hajtogat be az ember a bőröndbe (és lenyomja, mert bele kell férnie)...
VálaszTörlés