Magtár

2012. november 11., vasárnap

Fejlesztett kenyér

Jól bevált kenyér nálunk a sláger, és a hajszálas esti mese mindennap új részekkel - azóta már mindenféle hajszál megfordult, volt, aki szájba bújt, volt, aki ölbe hullt, és még szerelmes hajszálak is egymásba gabalyodtak... Osztálytalálkozóra összegyűlt hajszálak is, igaz, az nem mese, az csak a reggeli valóság...

Újabban kefirt használok az alapműhöz, fenséges az eredmény! Kétféleképp szoktam készíteni, épp milyen kedvem van (meg mennyi a liszt, haha):


Kefires kenyér

Hozzávalók 1,5 kilóshoz:

  • 1 kg liszt
  • 4,5 dl víz  (illetve amennyit felvesz)
  • 2 dl kefir
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek ecet
  • 3 ek olaj
  • 3 tk só

Hozzávalók 75 dekáshoz:

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl víz (illetve amennyit felvesz)
  • 2 dl kefir
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tk ecet
  • 1 ek olaj
  • 1,5 tk só
  • a fűszereket ne vigyük túlzásba (nem nagyon illik hozzá a vegeta, és a köménnyel is csínján, de lehet kísérletezni, lehet, hogy bazsalikom, petrezselyem jó hozzá)

Elkészítés:

  1. Ugyanúgy, mint a bevált fehér kenyérnél. Élesztőt már nem futtatom, elég csak belemorzsolni a száraz hozzávalók közé. 
  2. Rugalmas tésztát dagasztunk, majd kétszeres méretre kelésig nyugodt helyre tesszük. Hasznos ennél is, ha az első kelesztés közepénél átforgatjuk. 
  3. Ha jó, akkor veknit formázunk belőle (tiszta felületen - liszt sem kell alá, csak ha lágyabb a tészta - ököllel finoman, de határozottan kinyomkodjuk belőle a levegőt, és a lapos tésztát kétrét behajtjuk, lenyomkodva. A tetejét újra kétrét összehajtjuk, és mintha borítékot hajtanánk, a keletkezett "csücsköt" lehajtjuk, lenyomkodva a tésztát. Így haladunk lefelé, magunk felé, amíg egy kis hengert nem kapunk). A két szélét eldolgozzuk, és a kész veknit sütőpapírra tesszük, hogy megint kétszeresére nőjön.
  4. A tésztát bemetsszük, és a sütőpapírral együtt betesszük a jénaiba, majd félre rakjuk, hogy a vágatok szépen szétnyíljanak.
  5. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (10/6 nekem). Vizet fújunk be. A sütőedényt nem kell előmelegíteni, ha jénai, és akkor a rácsot is csak a sütés előtt közvetlen tegyük be, az edénnyel együtt, akkor az nem reped el. Pont jó, hogy benne nőhet a kenyér.
  6. A hőfokot levesszük egy egységgel - 200 fokra -, mikor betesszük a sütnivalót, amelyet vízzel fújunk le.
  7. Egy óra alatt kész, szép barnára sül. A sülés befejezése előtt 5 perccel kinyithatjuk a sütő ajtaját résnyire, hogy elillanjon a gőz, ami a sütés második felében már a kenyérhéj puhítására szolgál.
  8. Hagyjuk rácson kihűlni. Ha marad belőle - ami nálunk csak a kilóssal szokott lenni -, sokáig puha marad.
A kefir tejföllel és joghurttal is helyettesíthető.

Egészségünkre!

2 megjegyzés:

  1. Ez a hajtogatás nekem nem megy! Látom a kisült kenyérben a rétegeket. Szebb, ha nem hajtogatom.Biztosan nem jól csinálom, Olgis.

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat, mire gondolsz? Körbe-körbe? Először az enyém is ilyen volt, nekem sem tetszett. Gyakoroltam tovább, és egy ideje nem látszik. Olyan, mint amikor törülközőt hajtogat be az ember a bőröndbe (és lenyomja, mert bele kell férnie)...

    VálaszTörlés