Van az úgy, hogy nekiindulok valamilyen recept alapján, de végül teljesen máshova érkezem. No, nem azért, mert összeragadnak a lapok a szakácskönyvben... Szokás szerint rohanunk, mindig valahova, sosem elég a 24 óra úgy önmagában - keresgéltünk valami gyorsan kisüthető, töltött kenyeret, vagy bármit, amiből önmagában laktató reggeli lesz. Szörfözés a neten... A jelenleg legáttekinthetőbb és legsokrétűbb receptportálnál szoktunk megmaradni (ez nem a reklám hejehujája, így nem írom le, hogy hol, de úgyis ki lehet találni, mert lentebb leírom mégis), és ottand is felfedeztem a tojásos pidét. Jött is a szószóró énem korrektuma: az pite! Pedig dehogy. Ez egy török csemege, bár elsőre székelynek néztem. Még jó, hogy leírták, hogy török. (Hovatovább, székely eredetű nagyapám törökösen itta a kávét. Szóval talán nem is állnak olyan távol egymástól.) Szóval pide. Lássunk neki. Úgyis le kell tesztelni a frissen átvett gázsütőt.
Tojásos pide
Hozzávalók:
- 1 pohár langyos víz (2,5 dl-es az a pohár)
- 2 tk só
- 1 púpozott mk cukor (nem merőkanál, hanem mokkáskanál, a teáskanál kistestvére, de megteszi egy háromujjas csipet is)
- 1 zacskó (7 g) szárított élesztő (vagy fél cs friss élesztő)
- liszt (tésztaoptimalizálásig adagolva a mennyiséget)
- 4 ek vaj (vagy 4,5 ek margarin)
- 4 tojás
Elkészítése (az eredeti, NoSalty-s recept alapján):
- Egy nagyobb tálba öntjük a langyos vizet, belekeverjük (morzsoljuk) az élesztőt, a sót és a cukrot, majd fokozatosan annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta az edény falától elváljon, puha-közepesen kemény állagú legyen.
- Miután összeállt, lisztes felületre tesszük és további 3-4 perc alatt összegyúrjuk. Kelesztőtálba téve, lefedve / letakarva 45 percig kelni hagyjuk.
- Ezután a tésztából a levegőt kinyomkodjuk, 4 részre vágjuk, ezekből kerek cipókat formázunk. Lisztezett felületen kb. 15 cm átmérőjű korongokat nyújtunk belőlük.
- Sütőpapírral bélelt tespire helyezzük őket, majd 2-3 cm-es peremet képezve a közepüket ujjainkkal lenyomkodjuk. Segítségül íme az eredeti recepthez tartozó videó Banu Atabay hanim közvetítésével.
- Közepükbe 1-2 ek vajat teszünk és előmelegített sütőben első körben addig sütjük, míg a vaj elolvad és a tészta felemelkedik. Ez nekem kb. 10 percig tartott.
- Ekkor a vajjal kicsit megkenjük a peremeket is, majd a pidék közepébe egy-egy toját ütünk, ezeket kicsit megsózzuk (ízlés szerint), majd a sütőbe visszatéve további kb. 20 perc alatt készre sütjük őket (a tojás elkészültéig, kenyér barnulásáig).
Na, mi a 4. lépésnél eldöntöttük: fenéket fogjuk mi ebbe pazarolni a tojást, amikor abból később palacsintát is lehet csinálni. Viszont - jó ex-elektromos sütősök módjára - bekapcsoltuk rá a felső grillt is, és aztán csodálkoztunk, hogy felemelkedvén, a tésztának rommá égett a teteje. :) Kiszedtük a tojástalan állapotban, jobb létre érdemes bucikákat, és örülve, hogy amúgy is laza széklet idény van, megspóroltuk az aktív szenet - elcsemegéztük az első sütésélmény eredményét. :)
Nem fotóztuk le. Minek?
Azért majd ám lesz ebből még tojásos változat is. A sütő azóta egyre jobban kiismerve és megszeretve, gyerek- és ifjúkorom "gázos" élményeivel. Nem tudom, hogyan, de amíg gázos sütőnk volt azelőtt, a kenyerekben élet volt. Most is az van, ami az elektromos sütő idején elveszett. A gáz ad bele lelket... Vagy a tűz...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése